13 De Toba-piramide in Marhun Toruan
Pseudo-archeologie en het (politieke) misbruik ervan (4) - De Indonesische piramide van Gunung Padang deel 3
“Periplous” of “reisverslag”
Een reeks over geschiedenis, archeologie, pseudo-archeologie, bronnenonderzoek, mythologie, social media, politieke propaganda, conspiracies en gewoonweg nog meer geschiedenis...
Meer informatie over de reeks 'Periplous' en overzicht van de teksten
Atlantis in Indonesië?
Dr. Danny Hilman Natawidjaya, is een geoloog van het Bandung Institute of Technology (ITB) die onderzoek doet naar de Piramide van Gunung Padang, die mensen onder andere kennen uit de serie Ancient Apocalypse. Dr. Himan stelt dat deze door hem zo genoemde piramide van 25.000V.Chr. dateert. Het was interessant om eens op te zoeken wat hij eerder verklaarde. Zo deelde hij in 2013 in Penemuan Atlantis Nusantara ofwel The Discovery of Atlantis in the Archipelago van auteurs Ahmad Y Samantho en Oman Abdurahman1 enkele interessante inzichten mee.
Zo meent hij dat het prehistorische Indonesië overeenkomt met de beschrijvingen van Atlantis2 zoals beschreven door Plato3 in de dialogen4 Timaeus5 en Critias6. Volgens Hilman is Indonesië, en dan specifiek Sundaland, de meest logische locatie voor het verloren continent. Hij verwerpt mediterrane kandidaten zoals Kreta en Cyprus, omdat ze niet passen bij Plato's beschrijving van een tropisch gebied rijk aan natuurlijke hulpbronnen zoals kruiden, fruit en tuinbouw. Hilman benadrukt dat Sundaland duizenden jaren geleden een groot schiereiland was, dat zich uitstrekte vanaf het Aziatische vasteland, voordat het grootste deel door de zee werd verzwolgen. Hij stelt dat dit gebied perfect overeenkomt met Plato's Atlantis, dat volgens de legende zo'n 11.000 jaar geleden door zware regenval en overstromingen onder water kwam te staan. De kenmerken die Plato beschrijft, zoals het klimaat, de fauna, flora en minerale rijkdommen, zouden exact overeenkomen met die van Sundaland. Hilman is de eerste Indonesische wetenschapper die beweert dat Atlantis mogelijk in het oude Indonesië lag, en dit boek is de eerste publicatie waarin deze theorie wordt geopperd.7
De bewering dat de oude Grieken op de een of andere manier voluit over informatie beschikten over een neolithische beschaving die 22 millennia eerder in een uithoek van Azië leefde , inclusief details over het uiteenvallen en in zee zinken ervan, is op z’n minst creatief te noemen. Het is natuurlijk intessant open te staan voor alle mogelijkheden, al is het toch wenselijk wat te snoeien in de mogelijkheden en deze te beperken tot deze die ergens op één of andere manier ondersteund lijken door concrete vondsten of bewezen hypotheses. Desalniettemin dansen zijn collegae voorzichtig om hem heen. Zo stelt archeoloog Daud Aris Tanudirjo dat er nog beter onderzoek moet gebeuren, men situeerde Atlantis immers ook al op andere plaatsen, en de interpretaties die aan teksten gegeven worden kunnen van persoon tot persoon verschillen8. Vriendelijk, dat wel…
Indien we fair zijn, moeten we erkennen dat het best mogelijk is dat Dr. Danny heel erg creatief aan hypothesevorming doet, en dat dit geheel niets zegt over zijn andere bewering over de ouderdom van de piramide van Gunung Padang. Los van wat hij over Atlantis fantaseert, is het niet ondenkbaar dat hij even goed gelijk zou kunnen hebben over Gunung Padang. Dat zijn ene stelling fout zou zijn, maakt zijn andere stellingen nog niet fout, dat zou een guilty-by-association-drogredenering9 zijn.
Maar toch…
De nog oudere Toba-piramide
Dr. Danny Hilman Natawidjaja geeft niet op... hij blijft putten graven… die waarin hij de ultieme vondst doet, of misschien wel die put waar hij finaal in valt?
In 10.03.2023 contacteerde hij de redactie van Kompas.com en beweerde hij samen met het National Research and Innovation Agency (BRIN) in het dorp Marhun Toruan in het Bakti Raja District een nog oudere piramide gevonden te hebben: de Toba-piramide van - en dit is geen grap - wel 75.000 jaar oud.10 Deze piramide zou gelegen zijn nabij het Tobameer11 in Noord-Sumatra en de omwonende noemen de heuveltop Bukit A of Bukit Letter A.
Ja, waarom ook niet, nog eens 50.000 jaar ouder dan de terrassen bij Gunung Padang waarvan hij gelooft dat dat een 27.000 jaar oude piramide is. Indien er nog oudere “piramides” gebouwd werden dan Gunung Padang, dan moet er toen reeds een grootse beschaving bestaan hebben, en dan is het niet onlogisch dat die 50.000 jaar later in staat waren Gunung Padang te bouwen… Op die manier, mocht zijn claim kloppen, zou hij ondersteuning kunnen vinden voor zijn datering van Gunung Padang. Hij moest aan Kompas.com wel toegeven dat de datum speculatief is en er nog meer onderzoek moet gebeuren. In Kompas.com spreekt men eerder van 74.000 jaar oud ipv 75.000 jaar, maar dat maakt niet zoveel uit in deze kwestie. Zo stelde hij daar onder andere ook het volgende
“Zoals vaak gebeurt op Mount Padang, zijn er meerdere lagen, dus we weten niet of er iets begraven ligt in het bouwwerk, want als er iets begraven ligt kan het heel oud zijn. Is het meer dan 74.000 jaar oud (de uitbarsting van de berg Toba)? Als dat zo is, dan bleef het gewoon hangen, maar het zal eerder jonger dan de uitbarsting van de berg Toba, 74.000 jaar geleden"
De ene mogelijkheid die hij dus ziet is dat de piramide op de heuvel kon gebouwd zijn nog vóór de uitbarsting in 72.000v.Chr. en daar gewoon blijven hangen is tijdens de uitbarsting, waardoor ze dus ouder moet zijn dan het moment van de vulkaanuitbarsting,…
De andere mogelijkheid is dat het bouwwerk dateert van na de uitbarsting, hierbij open latend van wanneer dan juist, waardoor de piramide dus even goed van net erna kan dateren en dus minder dan 73.000 jaar oud zou kunnen zijn bij wijze van spreken. In Times Indonesia laat hij ook nog uitschijnen dat er nog meerdere piramides kunnen zijn daar.12
Er is in geschreven media verder niet veel te vinden over deze claims. Het onderstaande filmpje dat ik vond nog via de zoektermen “pyramid Bakti Raja” helpt ons verder. Men kan de ondertitels weergeven en laten vertalen door Youtube. Ook hier meent Dr. Hilman terrasstructuren terug te vinden, 3 in dit geval van 30mx8m, 20mx6m en 20mx5m breed. Er werd heel schaars archeologisch materiaal gevonden. Uit onderstaande filmpje blijkt dat het gaat om ronde stenen met een gat erin en enkele stenen structuren die men bovenaan aantrof.
Op Kompas.com vinden we ook nog enkele foto’s van de veronderstelde piramide:
Het Indonesische Geologische Agentschap uitte zijn twijfels over de bewering en suggereerde dat het misschien een van de driehoekige facetten is die gevonden zijn op de heuvels van het meer, die gevormd zijn nadat de caldera13 gevormd werd. Volgens het agentschap is de heuvel natuurlijk ontstaan en misschien vervolgens gebruikt werden door latere beschavingen.14
Is het dit wat nodig is om in een land zoals Indonesië een president te enthousiasmeren en onderzoeksgeld los te krijgen naar door mensen aangelegde terrassen op dode vulkanen? Want hij deed inderdaad wel duur geofysisch onderzoek waarbij hij kon rekenen op de steun van de president. En in het artikel in Kompas.com pleitte er voor om ook gelden los te krijgen voor onderzoek voor de vermeende Toba-piramide. Je zou kunnen zeggen dat het misschien gewoon dat was, dat hij gewoon een leuke hypothese vertelde voor subsidies en in het verhaal blijven hangen is…
Sinds de weerlegging van zijn eerdere beweringen heeft hij zijn nieuwe claims blijkbaar naar een hoger niveau getild... misschien met het doel meer subsidies los te krijgen zolang hij de fantasie van de regering kan blijven bespelen…
Of misschien weet hij dat hij academisch verbrand is en hoopt hij nu op een tweede carrière in de wereld van de ‘fantastische archeologie’, met zijn Galileo Gambit-tekst die we reeds lazen op de site van Hancock (zie deel 2). Wordt hij de the gift that keeps on giving met steeds weer nieuwe claims die de vorige grandioos overtreffen? Graham Hancock vond in Gunung Padang wederom een bewijs voor zijn vermeende verloren beschaving van voor de ijstijd, vóór een meteorietinslag alle beschaving zou weggevaagd hebben volgens de Younger Drias Impact Hypothesis15, een theorie waar Hancock erg op leunt tijdens zijn cherrypickende zoektocht naar vermeend doch doorgaans verkeer geïnterpreteerd bewijsmateriaal dat hij steevast presenteert als iets waarvan mainstram archeology niet wil dat het geweten is. Ze hebben elkaar gevonden…
paragraaf geparafraseerd naar: https://www.thejakartapost.com/news/2013/05/28/ri-was-home-atlantis-says-geologist.html en naar https://www.goodnewsfromindonesia.id/2013/06/03/atlantis-is-here
“Archeoloog Daud Aris Tanudirjo van de Gadjah Mada Universiteit (UGM) in Yogyakarta zei dat het voorbarig was om te concluderen dat Atlantis ooit deel uitmaakte van prehistorisch Indonesië. “Er moet meer onderzoek worden gedaan. Wat we tot nu toe hebben zijn slechts interpretaties van een oud manuscript, die van persoon tot persoon kunnen verschillen,” vertelde Daud aan The Jakarta Post. “Onderzoekers in het Middellandse Zeegebied hebben dezelfde basis gebruikt om te beweren dat Atlantis deel uitmaakte van hun regio. We moeten voorzichtig zijn, want de gelijkenis van beschrijvingen in een manuscript met gebeurtenissen of omstandigheden uit het echte leven betekent niet altijd dat het een nauwkeurige beschrijving geeft van een bepaalde locatie,” voegde hij eraan toe. “(https://www.goodnewsfromindonesia.id/2013/06/03/atlantis-is-here)
De associatiedwaling is een formele logische dwaling die beweert dat eigenschappen van een ding ook eigenschappen van een ander ding moeten zijn als beide dingen tot dezelfde groep behoren. Schuld door associatie is vergelijkbaar met ad hominem argumenten die de spreker aanvallen in plaats van in te gaan op de beweringen, maar in dit geval wordt het slechte gevoel niet gecreëerd door het argument; het bestaat al. https://en.wikipedia.org/wiki/Association_fallacy
Een caldera is een grote ketelachtige holte die ontstaat kort na het legen van een magmakamer bij een vulkaanuitbarsting. https://en.wikipedia.org/wiki/Caldera
De hypothese van de Younger Dryas-impact (YDIH) stelt dat de start van de Younger Dryas (YD) koudegolf aan het einde van de Laatste IJstijd, ongeveer 12.900 jaar geleden, het gevolg was van een buitenaards evenement. De specifieke details van dit evenement verschillen echter tussen verschillende publicaties. Deze hypothese is omstreden en wordt niet breed geaccepteerd door deskundigen op dit gebied. https://en.wikipedia.org/wiki/Younger_Dryas_impact_hypothesis